155. godišnjica rođenja Silvija Strahimira Kranjčevića (1865. –17. II. – 2020.)

Povodom 155. godišnjice rođenja Silvija Strahimira Kranjčevića Hrvatsko kulturno društvo Napredak  – Zagreb i Osnovna škola S. S. Kranjčevića  pripremili su prigodni program pod nazivom Misao svijeta posvećenu ovome velikom pjesniku i velikanu pisane riječi. Prigodni program izveden je u ponedjeljak 17. veljače 2020. u 18 sati u prostorijama Osnovne škole S. S. Kranjčevića u Zagrebu (Baltazara Bogišića 13). Program je otvorila biranim riječima gospođa Melita Haluga, ravnateljica Škole, a u programu sudjelovati su prof. Melita Kuntić s  kratkim izlaganjem o S. S. Kranjčeviću  te akademski glumci Ornela Vištica, Vinko Kraljević i Niko Pavlović čitajući odabrane pjesme S. S. Kranjčevića.. U glazbenom dijelu programa nastupio je predsjednik HKD Napredak-Zagreb mag. art. Miljenko Puljić i gospodin Bruno Vuger.

         Gospođe Melita Kuntić, profesorica hrvatskog jezika o Kranjčeviću rekla je ovo: Kranjčević zasigurno nije bio čovjek koji bi se mogao staviti u krute okvire, on bi možda rekao – okove. Na prvi pogled, živio je sasvim običnim, nimalo uzbudljivim životom učitelja; bio je obiteljski čovjek, suprug i otac. Kao državni službenik službovao je u gradovima diljem Monarhije, uređivao ugledne časopise i… ono što je za nas, a i za njega samog,  najvažnije – pisao.

S druge strane, Silvije Strahimir Kranjčević bio je od svojih najranijih školskih dana buntovnik, nemiran duh, vizionar, humanist.  Kao i Senj, grad u kojem se rodio, vječno je u sebi nosio buru, snagu, jačinu, ali i čistoću i svježinu uma.

U svojim je stihovima bio gotovo sve (koliko god to banalno zvučalo) – snažan, buntovan, čvrst, nepokoren, ali istovremeno nježan, brižan, blag, pun ljubavi prema čovjeku i domovini.

Silvije Strahimir Kranjčević pjesnik je kojega će naši učenici tek upoznati, a nadam se, tada i u potpunosti razumjeti koliko je suvremen, vječan i nezamjenjiv. Sigurna sam da bi se uklopio i u ovo naše vrijeme koje vapi za vrijednostima koje je Silvije najviše isticao – vjerom, ljubavlju, istinom i slobodom.

Za kraj, pročitat ću njegove riječi koje bi mogle i morale biti duboko ugrađene u svaku reformu školstva, duboko utkane u svijest svakog učenika, svakog učitelja i svakog roditelja.

Kranjčević, dakle, kaže: „TADA SAM POČEO SHVAĆATI ČEMU NAUKA. TOGA MI DODUŠE NE KAZAŠE DIREKTNO, AL’ JA SAM ONDA, MOTREĆ SVIJET, POČEO UVIĐATI DA  NE BI SMJELA BITI NAUKA DA ODGOJI ČINOVNIKA ILI ODVJETNIKA, NEGO – ČOVJEKA.“

Na kraju programa gospođa Haluga podijelila je priznanje izvođačima svečanog programa, a nakon toga nastavljeno je druženje uz domjenak.

Ovo prigodom otvorena jeu prostorijama Osnovne škole S. S. Kranjčevića u Zagrebu zanimljiva izložba rijetkih knjiga S. S. Kranjčevića. Izložba će biti dostupna posjetiteljima od 17. do 29. veljače 2020., a  izložene knjige prezentirane su u prigodnom Katalogu prema godinama tiskanja.  Za ovu izložbu rijetke knjige i ostalo posudio je iz svoje knjižnice bibliofil prof. Franjo Marić, član Upravnog odbora HKD Napredak-Zagreb.

I na kraju treba spomenuti da se na katoličkom groblju sv. Josipa u Sarajevu nalazi vrijedni spomenik Silviju Strahimiru Kranjčeviću koji je izgrađen u duhu secesionističke umjetnosti. Spomenik je uradio kipar Rudolf Valdec, Silvije Strahimir Kranjčević je umro 29. 10. 1908. godine, a sahranjen je dva dana poslije, dok je spomenik na njegovom grobu o otkriven 28. 9. 1913. godine. Troškove izgrade spomenika financiralo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Već tradicionalno svake godine na blagdan Svih svetih  u organizaciji HKD Napredak na grobu velikana pisane riječi S. S. Kranjčevića moli se opijelo.