Izaslanstvo HKD Napredak-Zagreb primio Predsjednik RH

Izaslanstvo HKD Napredak-Zagreb 25. siječnja 2023. god. primio je Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. U izaslanstvu Napretka-Zagreb bili su predsjednik Društva doc. prim. dr. sc. Zlatko Vlajčić, dr.med., dopredsjednik Draško Semren, odvjetnik, tajnik Ivan Marić, članovi Uprave i bivši predsjednici Društva Miljenko Puljić, mag. art. i akademik Tomislav Dubravac te bivši dopredsjednik Društva prof. dr. sc. Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu.


Predstavnici Napretka-Zagreb upoznali su Predsjednika s poviješću i radom Napretka, posebno s poviješću i djelovanjem Napretkove podružnice u Zagrebu te sadašnjim aktivnostima. Tom prigodom Predsjedniku su darovali knjigu „Djelovanje Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ u Zagrebu između 1992. i 2017. god.“ urednika pok. Franje Marića, prof., nastalu u povodu obilježavanja 25. obljetnice obnove Napretka u Zagrebu, te dvojezično izdanje studije (na hrvatskom i engleskom jeziku)  “Manjine u pluralističkoj demokraciji” nastalu u suradnji s Institutom za Društveno politička istraživanja iz Mostara.  Studija je objavljena  krajem prošle godine potporom Ministaarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, neposredno prije izbora u Bosni i Hercegovini.

Predsjednika Republike zanimalo je i pitanje financiranja rada Društva i stipendiranja studenata, a posebno problemi u odnosima sa Središnjom upravom Napretka u Sarajevu, zbog kojih je Središnja uprava onemogućila Napretku-Zagreb rad u prostorijama Napretka u Bogovićevoj 1 u Zagrebu i pokrenula i sudski spor pred sudom u Sarajevu protiv Društva. Među ostalim sporom   želi zabraniti ovoj podružnici korištenje imena i znaka „Napretka“ koje ono koristi od svoga utemeljenja.

Uz Predsjednika Milanovića na sastanku je bio i posebni savjetnik Predsjednika Republike za kulturu Zdravko Zima.


Izvor Ured predsjednika RH https://www.predsjednik.hr

Predstavnici HKD Napredak – Zagreb upoznali predsjednika Milanovića s problemima u svom radu zbog spora sa središnjom upravom iz Sarajeva – Predsjednik Republike Hrvatske – Zoran Milanović