LIJEPO NAČINJENO, RIJETKO VIĐENO

PRVORAZREDNI DOGAĐAJ ZA KNJIŽEVNE SLADOKUSCE
Otvorena izložba knjiga iz kolekcije bibliofila Franje Marića

“Lijepo načinjeno, rijetko viđeno” naziv je izložbe knjiga iz knjižnice Franje Marića, poznatog hrvatskog bibliofila, koja je svečano otvorena 15. listopada u Preporodnoj dvorani povodom “Mjeseca hrvatske knjige”.

Marićeva izložba “Lijepo načinjeno, rijetko viđeno” uistinu je prvorazredni događaj za književne sladokusce jer su sadržane lijepo uređene i rijetko viđene knjige na jednom mjesto iz knjižnice bibliofila i kolekcionara koji je, možemo slobodno reći, svoj život posvetio upravo tome. Više od tri desetljeća bibliofil Marić “pohodio” je antikvarijate, skupljao i kupovao različite knjige u još različitim izdanjima. Najzanimljiviji “rezultati” Marićevi “pohoda” od danas čine izložbu “Lijepo načinjeno, rijetko viđeno” koja sadržava zbirku od 300 književnih rariteta, a na izložbi je izloženo 90 knjiga.

Zbirka sadrži  300  književnih rariteta

Marićev pasionirani duh i osjećaj za lijepe i rijetko viđene knjige, te želju da raritete pronađe i sačuva, istaknuo je i akademik Pavao Pavličić koji se nazočnima danas obratio u ime Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Pavličić je u prigodnom govoru povodom otvorenja izložbe kazao  kako “ovakvih izložbi nema često”, te da su knjige “sačuvane od propasti i zaborava”.

“Njegova će zbirka za mnogoga promatrača imati snagu otkrića: iznenadit će se on zbog tematskog raspona tih izdanja, zbog njihova društvenog utjecaja, a često i zbog vrhunske kvalitete njihove opreme, što se odnosi podjednako na likovni aspekt i na tiskarsku vještinu. Marićeva nam zbirka, možda uvjerljivije od svakoga traktata i materijalnog dokaza, otvara pogled na našu povijest, na davno nakladništvo, na prošla društvena stanja, na nekadašnje ideologije i svjetonazore, a osobito na ljude koji su se oko knjiga trudili. U ljepoti i rijetkosti tih knjiga krije se, ukratko, cijeli jedan svijet”, istaknuo je akademik Pavličić  u  Predgovoru kataloga izložbe.

Marićevi tri desetljeća dugi pohodi po antikvarijatima

Marićeva zbirka obuhvaća knjige koje su tiskane u razdoblju od sredine 19. st. do kraja 20. st., a podijeljene su u dvije kategorije – knjige opremljene prema secijskom knjigoveškom uzorku (knjigoveže Emanuel Mučnjak, Ivan Schneider, Bogomil Šoban, Lavoslav Schmid, Vjekoslav Jasbec), te one koje su uredili poznati ilustratori i umjetnici od 1907. do danas, a među kojima su Tomislav Krizman, Dragan Melkus, Ljubo Babić, Milivoj Uzelac, Gabrijel Jurkić, Krsto Hegedušić, Josip Horvat, Josip Vaništa, Ivo Dulčić i brojni drugi.

“Knjige nas vraćaju u lijepa, romantičarska vremena, kada se puno više čitalo nego danas u ovom informatičkom vremenu kada svi imamo iPade, iPhone. U 19. stoljeću je postojalo puno više tiskara nego danas, ali svejedno, knjige će uvijek svijet činiti ljepšim i boljim, na što nas podsjećaju  i ova izložba i kolekcionar Marić”, kazao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Franjo Marić, autor izložbe, u prigodnom je govoru zahvalio brojnim antikvarijatima u Zagrebu i Hrvatskoj koji su mu godinama pomagali u nastanku i skupljanju ove impozantne zbirke knjiga, kao i književnici Julijani Matanović i akademiku Pavličiću koji su ga poticali i nagovorili da knjige predstavi javnosti kroz jednu ovakvu izložbu.

“Judita” Marka Marulića, “Pogled u Bosnu” Matije Mažuranića, “Dela” Stanka Vraza, “Pjesnička djela” Petra Preradovića izdana o “trošku narodu”, “Smrt Smail- age Čengića” Ivana Mažuranića, Šenoine “Izabrane pjesme”, Matoševi “Feljtoni i eseji”, samo su neki od naslova u bogatoj Marićevoj kolekciji.

Kolekcija će dom pronaći u Sarajevu

Knjige iz Marićeve kolekcije, njih 300, svoj će novi dom pronaći u knjižnici “Metropolitana” koju će  dekretom osnovati uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanski u Sarajevu.

Veliki argentinski pisac Jorge Luis Borges u prošlom je stoljeću zapisao: “Raj sam oduvijek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku”. Franjo Marić stvorio je “knjiški raj” i otvorio njegova vrata svima nama.

Organizatori izložbe su HAZU – Razred za književnost i Styria – Večernji list. Uz autora Franju Marića, knjige za katalog, odabrali su književnica Julijana Matanović i akademik Pavao Pavličić. Autor postava izložbe je Ozren Feller, akademski kipar – slikar.

Izložbu možete pogledati radnim danom od ponedjeljak do petka od 9 do 15 sati od 15. listopada do 8. studenoga 2019. u Preporodnoj dvorani (Opatička 18).

Gloria Lujanović