NIKOLA MATIJEVIĆ-IN MEMORIAM

(1948.-2019.) Akademski kipar

„Sjećanje je jedini raj iz kojega ne možemo biti protjerani“ (A.J. Cronin)

Svim članovima i prijateljima HKD Napredak-Zagreb javljamo tužnu vijest da nas je 28. travnja 2019. godine., u 71. godini zauvijek napustio prof. Nikola Matijević, akademski kipar, član HKD Napredak-Zagreb od obnove 1992. godine i dopredsjednik Društva od 2004.-2009. godine.

Iz životopisa

Nikola Matijević rođen je 1948. godine u Somboru, a nakon završetka srednje škole dolazi u Zagreb gdje je studirao na Strojarskom fakultetu. Nakon završetka treće godine studija upisuje Akademiju likovnih umjetnosti–odsjek za kiparstvo Sveučilišta u Zagrebu. Po završetku studija, radio je kao profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje je godinama nesebično prenosio znanje i iskustvo na mlađe generacije. Bio je istinski zaljubljenik u umjetnost, posebno kiparsku umjetnost. Realizirao je veliki broj skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te je sudjelovao u radu mnogih kiparskih kolonija. Bio je član hvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Nikola Matijević je bio vrijedni, aktivni i zaslužni član HKD Napredak-Zagreb. Odmah nakon obnove rada zagrebačkog Napretka 1992. godine, sa plejadom vrsnih uglednika, učlanio se u rad Društva, te je upisan pod rednim brojem 85. Prvi puta je izabran u Upravu zagrebačkog Napretka 1996. godine, a u razdoblju od 2004. do 2009. godine bio je i Dopredsjednik Društva. Gospodina Nikolu Matijevića pamtimo po njegovom iznimnom zalaganju u radu Društva, posebno iz oblasti kulture. Sudjelovao je u otvaranju brojih izložbi: radova Modne škole „Atelje Arkadia“ pod nazivom „Dizajn odjeće i modni dodatci-od ideje do realizacije 5. rujna 2000. godine; izložbe povodom 100. Obljetnice HKD Napredak, 22. listopada 2002. godine;  otvaranju izložbe, koju je i postavio: “Tin u djelima likovnih umjetnika”, povodom kulturne manifestacije „Napretkovi dani u Zagrebu“, u Kulturnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine, 12. studenog 2004. godine i brojnih drugih.

Nama koji smo ga poznavali, prerani odlazak Nikole Matijevića, ostavio je veliku prazninu, ali ostaju nam sjećanja na ono dobro koje smo zajedno živili. Uprava zagrebačkog Hrvatskog kulturnog društva Napredak upućuje iskrenu sućut obitelji Matijević, supruzi Katji, sinu Lovri i kćeri Dori te svima onima koji tuguju za voljenim i dragim Nikolom. Ponosni sam što smo imali čast biti Tvojim prijateljem. Ostavljamo Te u zagrljaju hrvatske zemlje i neka te Gospodin obilno nagradi u nebeskom kraljevstvu. Počivao u miru Božjem.

T. Dubravac: 2. svibnja 2019.