Odlikovan član Uprave Franjo Marić

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića predsjednica
Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Franju Marića

Prigodom Dana državnosti (25. lipnja), u ponedjeljak 18. lipnja 2018. u Uredu predsjednice Republike Hrvatske (Pantovčak 241, Zagreb) u 15 sati održana je svečana ceremonija uručenja odlikovanja.
Tom prigodom je Franji Mariću, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, uručila odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
U Odluci objavljenoj u NN 1/2018 navodi se Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluga za kulturu u području književnosti i očuvanja identiteta Hrvata na bosanskohercegovačkim prostorima te njihovu dugogodišnju promociju u Republici Hrvatskoj u svijetu, odlikuje se Franjo (Ante) Marić.

IZ ŽIVOTOPISA FRANJE MARIĆA

Rodio se 13. svibnja 1955. u Zenici, u mnogobrojnoj obitelji Ante i Jelice r. Ćoruša, s prebivalištem u Brezovu Polju pokraj Žepča (središnja Bosna). Gimnaziju je završio u Zavidovićima (BiH), a diplomirao je 1982. godine fiziku na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Zagrebu. Još kao apsolvent, a potom kao profesor radi od 1981. do 1986. godine u Tehničkoj školi u Zavidovićima. U jesen 1986. godine prelazi u Radnu organizaciju Automatsku obradu podataka (AOP) pri Složenoj organizaciji udruženog rada (SOUR) Izgradnja Zenica na poslove Sistem analitičara pa Organizatora izrade novih projekata. U međuvremenu stručno se usavršava informatici prema programima Iskre Delte u Novoj Gorici i Ljubljani. Godine 1988. imenovan je na 4 godine za rukovoditelja poslova AOP-a RZ Zajedničkih poslova SOUR Izgradnja Zenica. Tijekom 1988. i 1989. godine honorarno predaje fiziku u Kazneno popravnom zatvoru u Zenici. Početkom 1990. godine dolazi u Zagreb u Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u Dubrava gdje i danas radi.
Za vrijeme rata od 1991. do 1995. godine, osim ratne radne obveze u Centru Dubrava, bio je predsjenik Hrvatskog kluba srednja Bosna u Zagrebu koji je humatarno djelovao i više stotina kamiona pomoći uputio na područje srednja Bosne poglavito na žepačko područje. Osim humaniranog djelovanja Klub je skrbio i oko ranjenika i bolesnika iz srednje Bosne koji su se liječili na području Hrvatske, a posebno u zagrebačkim bolnicama.
Više od 25 godine se bavi (s posebnom strašću) prikupljanjem (posjeduje preko 7500 svezaka uglavnom starih knjiga) i publiciranjem statističko-povijesnih starih i novih dokumenata te ilustracija o Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini.
Neka od njegovih kapitalnih djela mogu se pronaći i u svjetskim knjižnicama The British Library London, The Library of Congress Washington, Université Paris-Sorbonne, itd. Njegova kapitalna djela (knjige) recenzirali emeritus prof. dr. sc. Mladen Friganović, prof. dr. sc. Anđelko Akrap, prof. dr. sc. Mijo Korade, prof. dr. sc. Stjepan Šterc, prof. dr. sc. Slavko Slišković, dr. sc. Zdravko Dizdar itd.
Prema katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu objavio je 19 knjiga (autorski i koautorskih), a osim toga bio je glavni urednik ili suradnik na još 15 knjiga.
Član je Matice hrvatske u Zagrebu te Upravnog odbora HKD Napredak-Zagreb u mandatnom razdoblju 2014-2018. s napomenom da je član zagrebačkog Napretka od 2. listopada 1997. godine.
U Zagrebu 30. listopada 1998. Hrvatsko kulturno društvo Napredak Donacija Krunoslav i Zvonimir Draganović dodjeljuje nagradu Franji Mariću za znanstvenoistraživački rad “Hrvati-katolici u BiH između 1463. i 1995. godine prema crkvenim dokumentima”.
Knjiga Pregled Napretkovih hrvatskih narodnih kalendara 1907. – 2002. jedna je od nagrađenih knjiga kao najbolji izdavački projekt u 2002. godini u kategoriji historiografije prema ocjenjivačkom sudu Poslovnog udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine.
Dana 14. listopada 2008. dobio je Godišnju nagradu Općine Žepče radi autorstva nekoliko djela iz povijesti žepačkog kraja i zbog velikog doprinosa istraživanju žepačke prošlosti.
U Sarajevu 6. siječnja 2016. u povodu 25. obljetnice biskupske službe Vinko kardinal Puljić nadbiskup metropolit vrhbosanski dodjeljuje Priznanje prof. Franji Mariću za nesebičnu suradnju tijekom moje pastirske službe.
U Zagrebu 8. studenoga 2017. predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o dodjeli odlikovanja Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu u području književnosti i očuvanju indentiteta Hrvata na bosanskohercegovačkim prostorima te njihovu dugogodišnju promociju u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikuje se Franjo (Ante) Marić (Odluka objavljena u Narodnim novinana 1/2018)