ODRŽANA 50. JUBILARNA TRIBINA KLUBA ZNANSTVENIKA HKD NAPREDAK-ZAGREB

„Stogodišnja navala Zapada na Rusiju izazvala veliko zanimanje znanstvenika“

U Zagrebu je 7. svibnja 2019. godine, u prostorijama Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, pred brojnom publikom održana 50. jubilarna Tribina u organizaciji Kluba znanstvenika HKD Napredak-Zagreb.

Pokušaji zapadne civilizacije da utječe na Rusiju i stvaranje svjetske hegemonije kapitala još su se jednom nametnuli kao jedna od zanimljivijih tema znanstvene i stručne javnosti. Tribinu o temi „Stoljetna navala Zapada na Rusiju“, na kojoj je predavanje održao mr. sc. Zdravko Mršić. Moderator tribine je bio dr. sc. Tomislav Dubravac, voditelj Kluba znanstvenika.

U svom je uvodnom govoru istaknuo ponos i zadovoljstvo što je od utemeljenja Kluba, 25. siječnja 2011. godine do sada organizirano 50 tribina sa sudjelovanjem 89 vrsnih predavača od akademika do prof., dr. sc i drugih. U kratkoj prezentaciji dali smo svojevrstan rezime dosadašnjih aktivnosti, prisjetili se početaka i razloga osnivanja Kluba znanstvenika, izvrsne suradnje sa HAZU-om, Maticom hrvatske i drugim institucijama i Udrugama u RH i u BiH.

„Činjenica je kako su kompetentni, argumentirani, znanstveno i empirijski potaknuti razgovori o aktualnim temama, lokalno i globalno, neophodni. Klub znanstvenika HKD Napredak-Zagreb potvrdio je opravdanost svog postojanja, kako se prava stvar dogodila na pravome mjestu, kao i činjenicu da ustrajemo i javnosti ponudimo odgovore koji se svih nas tiču, ali je, nažalost premalo onih koji su u stanju čuti i reagirati na adekvatan, proaktivan način. Aktivnost HKD Napredak-Zagreb, kao kulturne institucije akademskog profila, nestranačke, nepolitičke i neideološke Udruge, kao i aktivnosti Kluba znanstvenika, temeljene na činjenicama, znanstveno-analitičkim analizama, otklonjene od politika, ideologija, otvoreno, neovisno i slobodumno, unatoč raznim pritiscima, nastavljaju sa radom“, istaknuo je dr. Dubravac.

Izražena je zahvalnost svim našim predavačima, koji su dragovoljno i sa puno empatije dolazili i održavali predavanja. Naime, sva predavanja i aktivnosti u radu  Kluba se temelje na dragovoljnoj bazi, potpuno volonterski za naš Napredak, njegove ciljeve i misiju te če se idalje maksimalno zalagati na afirmaciji našega stoljetnoga Napretka. Zahvalnost se odnosi i na bivše Uprave Napretka u Zagrebu, naše cijenjeno  članstvo, koji su zaslužni za dosadašnji uspješan rad i razvoj Napretka u Zagrebu. Truditi ćemo se na najbolji način odraditi povjerenu nam zadaću u sadašnjosti i s velikim optimizmom spremno se suočavati s budućim izazovima. Aktualna Uprava s ponosom i uzdignute glave ističe maksimalno zalaganje na afirmaciji našega stoljetnoga Napretka

Sve očitiji zaokret Rusije, afričkih i europskih zemalja prema kineskom gospodarstvu te udaljavanje od SAD-a kao druge svjetske ekonomske sile, ponovno je izazvalo rasprave na području politike, geopolitike i gospodarstva. Potaknut promjenama u odnosu Rusija-SAD i s ciljem poticanja argumentirane rasprave o političkim i društvenim pitanjima, HKD Napredak-Zagreb je svoju 50. jubilarnu tribinu posvetio stoljetnom utjecaju Zapada na Rusiju, od Prvog svjetskog rata do danas, te njezinom otporu svjetskom kapitalističkom sustavu na čelu sa Sjedinjenim Državama.

„U globalnoj vrsti nema mjesta ničijoj i nikakvoj hegemoniji. Amerika kao najjača sila svijeta potratila je cijelo stoljeće na uspostavu izlišne hegemonije kapitala. Ulazak Donalda Trumpa u Bijelu kuću posljedica je propadanja SAD, koje su dopustile da kapital instrumentalizira njihovu politiku i geopolitiku, a Rusija se pokazala ne samo crvenom krpom, nego i tvrdim orahom za Zapad.“, istaknuo je na tribini Napretka mr. sc. Zdravko Mršić, prvi hrvatski ministar vanjskih poslova i prvi direktor Agencije za restrukturiranje i razvoj RH. Nakon predavanja i brojnih pitanja, druženje se nastavilo uz čašicu razgovora, čime smo dostojno obilježili našu 50 jubilarnu tribinu.