ODRŽANA 54. TRIBINA KLUBA ZNANSTVENIKA HKD NAPREDAK-ZAGREB

U Zagrebu je 18. veljače 2020. godine, u prostorijama Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, održana 54. Tribina u organizaciji Kluba znanstvenika HKD Napredak-Zagreb. Predavanje je održao dr. sc. Neven Šimac sa temom : HRVATSKO PREDSJEDANJE EUROPSKOM UNIJOM – O ČEMU JE RIJEČ?
Moderator tribine, dr. sc. Tomislav Dubravac, voditelj Kluba znanstvenika, u svom uvodnom govoru se prisjetio 18. Tribine, Kluba znanstvenika kao zanimljivom poveznicim, održanom 7. svibnja 2013. godine u zajedničkoj organizaciji sa HPEU i Udrugom BH Hrvata «Prsten». Tribina je organizirana povodom tjedna posvećenom Danu Europe koji se svake godine obilježava 9. svibnja, a isto tako i povodom tadašnjega skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naslov Tribine je bio „KAKVA JE BUDUĆNOST EUROPSKE UNIJE I HRVATSKE?“. O temama kakva je politička i ekonomska budućnost Europske unije i Hrvatske koja 1. srpnja 2013. godine postaje 28. zemlja članica ove jedinstvene europske nadnacionalne integracije govorili su predavači: akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik HPEU; prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, predsjednik UBH Prsten ; dr. sc. Neven Šimac, član Kluba znanstvenika HKD Napredak i mr. sc. Andrej Plenković, tadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu. Dubravac je istaknuo, kako je imao čast i zadovoljstvo da bude moderator Tribine. Tom prigodom, dakle 7. svibnja 2013. godine, u svom uvodnom govoru Dubravac je rekao sljedeće:
„Proteklih mjeseci, pa i godina, vodile su se žustre polemike „za i protiv“ ulaska HR u EU sa temeljnim pitanjem: Što HR donosi članstvo u EU?. EU je realnost, uskoro smo u zajednici sa 500 milijuna građana. Pred HR su još uvijek strahovi i sumnje i mnoga otvorena pitanja kao npr: očuvanje identiteta i potiranje vrednota; rasprodaja Hrvatske; pad standarda, rast cijena, prljava industrija; je li Europa protiv poljodjelaca, stočara i ribara; da li Europa ignorira regije; štiti li svoje građane; pogoduje li Europa multinacionalnim kompanijama, može li HR očuvati svoje autohtone proizvode, svoje nacionalne interese..? Bilo bi utopijski misliti kako je Europa ideal, ali nudi li ona politički i pravni okvir najbliži k tome, nudi li ulazak HR u EU šansu i nadu i određene prednosti. Donosi li ulazak HR u EU npr: više reda, više posla, više mogućnosti; manje korupcije, pljačke i nepotizma; veću mobilnost rada i zaposlenosti; veće i šire mogućnosti studiranja; mir i stabilnost bez čega nema ekonomskog prosperiteta; veća ljudska prava; kontinent otvorenih granica; gospodarski napredak i stalan rast; Europa temeljena na vrednovanju znanja, inovacija, mogućnostima i promicanju znanstvenih istraživanja i mnoge, mnoge druge. Pred HR su, dakle, dvojbe, strahovi, strepnje, ali i nade glede europskih integracija. O našoj HR mnogo toga znamo, o EU manje, o budućnosti najmanje. Jedino što možemo znati o budućnosti, kako netko napisa, jest da će biti drugačija. Kakva? Vrijeme će pokazati. Imamo li razloga za zabrinutost?
Dubravac se na Tribini, 18. 2. 2020. godine također zapitao: Jesam/jesmo li u promišljanjima nakon odmaka od skoro 7 godina „falili“? Gdje smo danas? Jesmo li što naučili? Jesmo li izvukli benefite? Šta ćemo sa krucijalnim problemom naše domovine, demografijom? Je li EU „kumovala“ iseljavanju iz HR, ili je razlog u nečemu drugome. Da li je iseljavanje demografski ili politički problem? Kakva nam je budućnost? Zemlje iz regije su još daleko od EU! Postavlja se pitanje što i kako nakon „Brexita“..? U Europi se dogodila migrantska kriza… I danas je puno otvorenih pitanja…
Vrsni predavač i poznavatelj Europskih zbivanja, dr. sc. Neven Šimac je u svome izlaganju detaljno upoznao slušateljstvo o značaju Republike Hrvatske, premda najmlađe države članice Europske unije, njenom zadatku i ulozi „predsjedanja Unijom“. Što točno znači to predsjedanje, tj. u čemu se sastoji i na koji način funkcionira? I koje su ovlasti, obveze i mogućnosti djelovanja Hrvatske u toj odgovornoj ulozi? Nakon izlaganja slijedila je otvorena rasprava sa brojnim pitanjima iz publike o sadašnjoj problematici u Europskoj uniji, o njenoj budućnosti i budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji.