Održana promocija knjige “Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine”

U srijedu, 2. veljače 2022. godine u zagrebačkom Hotelu “The Westin” održana je prva promocija knjige „Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine“ u Hrvatskoj, autora mr. sc. Ante Kneževića i dr.sc. Tomislava Lukića.

Promocija je organizirana u suradnji s Internacionalnom akademijom nauka i umjetnosti u BiH (razred za Održivi razvoj) te Hrvatskim kulturnim društvom Napredak-Zagreb (klub znanstvenika). Promotori knjige bili su poznati hrvatski  likovni i književni kritičar g. Milan Bešlić i diva hrvatske književnosti prof. dr.sc. Julijana Matanović, redovna članica Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH (IANUBIH), koja je ujedno i autorica predgovora knjige.

Moderator i uvodničar na promociji bio je dr.sc. Tomislav Dubravac, redovni član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH (IANUBIH), dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak-Zagreb te voditelj kluba znanstvenika. Producentica cjelokupnog događaja bila je Iva Sarić (Lukić), struč. spec. oec. iz tvrtke PROteam iz Zagreba, čijom zaslugom knjiga također biva predstavljena i u digitalnom izdanju.

Knjiga/rječnik pripremljen je na 680 stranica, a sadrži oko 7500 natuknica i 10 000 objašnjenih pojmova. Autori su knjigu obogatili s tisuću fotografija u boji, uz pojašnjenje riječi te prijevodom na engleskom jeziku. Knjigu je tiskao Grafički Zavod Hrvatske, dok su nakladnici knjige Fraternitas, Synopsis i slavonsko-brodska Galerija „Goll“.

Uz brojne osvjedočene prijatelje Bosanske Posavine događaj su uveličali saborski zastupnici predvođeni gđom. Zdravkom Bušić, izaslanica ministrice kulture i elektronskih medija, gđa. Mirjana Piškulić, ravnatelj Hrvatske Matice iseljenika g. Mijo Marić, državni tajnik ministarstva pravosuđa g. Juro Martinović, predsjednik akademije IANUBIH, akademik Asim Kurjak, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak-Zagreb, g. Miljenko Puljić, predsjednik udruge Hrvata Bosne i Hercegovine „Prsten“, g. Pavo Zubak te brojni drugi uglednici iz svijeta znanosti, kulture i  biznisa.

“Knjiga je vrijedan doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Bosanske Posavine i očuvanja jezičnog izričaja stanovništva koje nažalost nestaje. Identitet svakoga naroda obilježava njegov jezik i kultura, a upravo to i jesu temeljna obilježja ove knjige. Upravo je kultura, shvaćena u širem smislu, sve nas i održala tijekom prošlosti i sačuvala identitetski koncept jednoga naroda. Istu analogiju trebamo preslikati na današnju napaćenu, osiromašenu, raseljenu i zaboravljenu Bosansku Posavinu, kojom se ova knjiga i bavi, kako je ne bismo izgubili za sva vremena. Kulture nema bez tiskane riječi, kultura uvijek i svagda ujedinjuje i ruši barijere i gradi mostove, a najvrijedniji doprinos očuvanju kulture jednoga naroda su svakako pisane riječi, dakle knjige“, naglasio je u uvodnom govoru dr.sc. Tomislav Dubravac, jedan od urednika knjige.

Također izjavljuje da „rječnik koji danas predstavljamo opisuje, a ne propisuje, a ja bih rekao ponajviše „zapisuje“ i rukovodi se načelom uključivosti izričaja svih naroda sa toga područja, izvan i iznad je dnevnih politika koje nas svakodnevno opterećuju. Pjesnik, Tin Ujević napisa: „knjiga nije hrana, ali je poslastica“, ova knjiga je upravo to, prava poslastica za sve one koji štuju svoju tradiciju i običaje naslijeđene od naših predaka, koje otimamo zaboravu i koje želimo sačuvati za buduće naraštaje. Pred vama, dakle imate jednu vrijednu knjigu, koja nije namijenjena za čitanje na dah, tj. kao roman, budući da bi se tada brzo zaboravila njena nakana, a i poruka bi izblijedila. Ovu knjigu treba čitati svako malo, s pozornošću i ljubavlju, kako bi obnavljali sjećanja na drage nam ljude i običaje, na naše korijene. Jer, sjećanje je jedini raj iz kojeg ne možemo biti protjerani (J. P. F. Richter)”.

Nakon uvodnoga govora knjigu su s puno emocija predstavili i promotori g. Bešlić i akademkinja, prof.dr.sc. Julijana Matanović, čiji nadahnuti nastup nikoga nije ostavio ravnodušnim. Nakon predstavljanja, moderator dr.sc Tomislav Dubravac je s autorima knjige mr. sc. Antom Kneževićem i dr. sc. Tomisavom Lukićem na zanimljiv i ineraktivan način predstavio knjigu.

„Povijest nas uči kako je narod bez tradicije, očuvanja jezika, bez kulture, narod bez budućnosti. U današnjim kompleksnim vremenima u Bosni i Hercegovini, posebice u Bosanskoj Posavini, području s čijeg prostora nestaju stanovnici, ovakve knjige imaju veliku važnost, što je zalog naše opstojnosti”, izjavio je u završnom govoru i komentaru dr.sc. Tomislav Dubravac.