ODRŽANA TRIBINA KLUBA ZNANSTVENIKA HKD NAPREDAK-ZAGREB

Dana 16. travnja 2019. godine (adresa: Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27), u organizaciji Kluba znanstvenika HKD Napredak-Zagreb, održana je Tribina: HRVATSKA I EUROPSKA UNIJA-DANAS I SUTRA…?/Hrvatski i Europski identitet..?. Moderator predavanja je bio dr. sc. Tomislav Dubravac, dopredsjednik HKD Napredak-Zagreb, voditelj Kluba znanstvenika. Predavači su bili prof. dr. sc. Neven Šimac i dr. sc. Žarko Primorac.

U svom uvodnom govoru, moderator dr. Dubravac, je naglasio kako je ovo 49.-ta Tribina u organizaciji Kluba Znanstvenika, te prisjetio je nazočne kako je na ovu temu Klub organizirao dvije tribine. Posebice je naglasio Tribinu/Okrugli stol, koja je organizirana u suradnji sa Hrvatskom Paneuropskom unijom, u svibnju 2013. godine, neposredno pred ulazak Hrvatske u EU, sličnoga naslova: Kakva je budućnost EU i Hrvatske?. Tada je, kao jedan od moderatora, u svom uvodnom govoru, postavio nekoliko pitanja.

Što HR donosi članstvo u EU?. Koji su to strahovi i sumnje kao npr: gubitak identiteta i potiranje vrjednota, rasprodaja Hrvatske, pad standarda, rast cijena, je li Europa protiv poljodjelaca, pogoduje li Europa multinacionalnim kompanijama, može li HR očuvati svoje autohtone proizvode i prirodne reusurse?. Da li je EU ideal, nudi li ona politički i pravni okvir najbliži k tome, nudi li ulazak HR u EU šansu i nadu i određene prednosti?. Donosi li ulazak HR u EU npr: više reda, više posla, više mogućnosti, manje korupcije i nepotizma, veću mobilnost rada i zaposlenosti, veće i šire mogućnosti studiranja, mir i stabilnost bez čega nema ekonomskog prosperiteta, veća ljudska prava, EU kao kontinent otvorenih granica, hoće li se vjrednovati znanje, inovacije, mogućnosti i promicanje znanstvenih istraživanja i mnoge, mnoge druge.
I danas postavljamo slična pitanja! Što se od tada promijenilo u očekivanjima, dvojbama, u stvarnosti, u politici, u javnosti, što je moglo biti, a što jest, jesmo li mogli više, je li EU mogla i trebala više?. Što nam donosi skori/izvijesni izlazak Ujedinjenje Kraljevine, „Brexit“, iz Europske unije? Koji su argumenti doveli do ovakvoga ishoda? Ima li poveznice što se u međuvremenu „dogodio“ Trump, Orban, migrantska kriza, što možemo očekivati u budućnosti te kakva je budućnost Hrvatske?

Svoja promišljanja, svojevrsni rezime, očekivanja i realizacije, a posebice pogled u budućnost, Hrvatske i Europske unije, su nam izložili vrsni poznavatelji ove aktualne problematike: dr. sc. Neven Šimac i dr. sc. Žarko Primorac.

Dr. Neven Šimac, pravnik i politolog te stručnjak za javnu upravu EU, je govorio o Hrvatskom i Europskom identitetu i vrjednotama (definicije, sastavnice, znameni, europske integracije). Naglasci predavanja su bili: EU u „bermudskom trokutu“: Trump, Putin, Erdogan, Europski potresi i lomovi, kapital, sigurnost, mladi i nezaposlenost, europski institucionalni identitet, europske granice, EU kasni s „novom“ ekonomijom, važnosti očuvanje jezika i kulture, vrjednote europskih inegracija, vrjednote europskih građana…

Dr. Žarko Primorac, istaknuti ekonomski analitičar bogatoga iskustva, naglasak svoga predavanja je dao na sljedeće teme: moguća/nova, svjetska, financijskoa kriza i status eura, ispunjava li Hrvatska inicijalne uvjete za uvođenje eura kao nacionalne valute i ulazak u euro zonu, koristi i troškovi prihvaćanja eura za Hrvatsku: politički, ekonomski, financijski, reputacijski i slično, što učiniti da se proces priprema za ulazak u euro zonu iskoristi kao poticaj za provođenje potrebnih reformi u Hrvatskoj, kakva su iskustva drugih članica eurozone nakon uvođenja eura /Slovenija, Slovačka, Baltičke zemlje, Malta, Cipar i dr/, zašto neke uspješne članice EU ne žele prihvatiti euro /Danska, Švedska, Češka, Poljska, Mađarska/, rizici usporavanja ekonomske aktivnosti u euro zoni, posebice u Italiji i Njemačkoj…

Aktualna problematika, vrsni predavači, brojna publika koja je postavljala pitanja, opravdali su očekivanja. Zaključak: činjenica je kako su kompetentni, argumentirani i znansteveno i empirijski potaknuti razgovori o aktualnim temama, lokalno i globalno, neophodni. Klub znanstvenika HKD Napredak-Zagreb potvrdio je opravdanost svog postojanja kao i činjenicu da ustrajemo i javnosti ponudimo odgovore koji se svih nas tiču, ali je, nažalost premalo onih koji su u stanju čuti i reagirati na adekvatan, proaktivan način.

Aktivnost HKD Napredak-Zagreb, kao kulturne institucije akademskog profila, nestranačke, nepolitičke i neideološke Udruge, kao i aktivnosti Kluba znanstvenika, temeljene na činjenicama, znanstveno-analitičkim analizama, otklonjeno od politika, ideologija, otvoreno, neovisno i slobodumno nastavljaju sa radom.

Dr. sc. Tomislav Dubravac, voditelj Kluba znanstvenika HKD Napredak-Zagreb