Predstavljena monografija Djelovanje Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu između 1992. i 2017. godine.

Zagreb, 21. veljače 2018. – U povodu obilježavanja 25. obljetnice obnove rada HKD Napredak – Zagreb svečano je predstavljena monumentalna monografija „Djelovanje Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu između 1992. i 2017. godine“. Riječ je o temeljitom prikazu uloge i aktivnosti Napretka, kao jedne od najstarijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih institucija, koja je stasala u Sarajevu, stoljećima povezivala Hrvate u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te promicala prosvjetu i kulturu, da bi bila zabranjena dolaskom poratnih komunističkih vlasti…
Promocija i svojevrsno prisjećanje na 25 godina djelovanja, nakon obnove u Hrvatskoj, održana je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, a uz brojne uglednike iz kulturnog, političkog i društvenog života, promociji su prisustvovali i dr. sc Slavko Slišković provincijal Hrvatske dominikanske provincije, predstavnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Zeba te državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.
Domaćin promocije bio je dr. sc. Tomislav Dubravac, predsjednik HKD Napredak-Zagreb, koji je predstavio knjigu kao svjedoka vremena koji trajno čuva uspomenu na ljude i njihova djela. A o djelovanju napretka te sadržaju te vrijedne i zanimljive knjige govorili su: prof. dr. sc. Ivica Kisić, dr. sc. Žarko Primorac, dr. sc. Neven Šimac, mr. sc. Zdravko Mršić i urednik knjige, prof. Franjo Marić. Govornici su se složili kako knjiga predstavlja više od zbira dokumenata te da je ona posljedica šesnaestomjesečnog predanog rada, iscrpnog istraživanja i posvećenosti Napretkovaca, čime je obuhvaćeno 25 godina hrabrog i časnog djelovanja članova, koji su čuvali i širili hrvatsku kulturnu i nacionalnu baštinu u duhu afirmacije Napretka. Riječi hvale koje su se u dvorani čule, možda je najbolje sažeo dr. sc. Zdravko Mršić izjavivši kako je „ova knjiga svjedočanstvo da je Napredak jedno od najpredanijih i najvažnijih kulturnih društava u Hrvatskoj“.
Pripremu knjige vlastitim su sredstvima financirali članovi Upravnog i Nadzornog odbora te članovi Znanstvenog kluba HKD Napredak-Zagreb, a tiskanje knjige pomogao je Gradski ured za kulturu Grada Zagreba. Predgovor knjizi napisao je dr. sc. Tomislav Dubravac. Knjigu je priredio i uredio Franjo Marić, a tekstualni dio Kronologije djelovanja zagrebačkog Napretka od 1992. do 2017. pripremio je tajnik Mario Milošević.

Za promicanje sveukupnih interesa Napretka veoma važnu ulogu oduvijek je imala pisana riječ, stoga se tiskanje knjige pokazalo kao najbolji način predstavljanja trnovitog puta i dosadašnjeg predanog rada. Naime, HKD Napredak je iz dana u dan promicao hrvatski jezik, kulturu i znanost te poticao obrazovanje i humanitarni rad. Knjiga na 592 stranice donosi sumarni pregled aktivnosti i glavnih područja djelovanja društva kroz godine od svog osnutka, no uz to, predstavlja i manje poznate događaje i izazove s kojima se Hrvatsko kulturno društvo susretalo kroz svoju povijest, nepravednu likvidaciju i hrabru obnovu djelovanja.
Knjiga Djelovanje Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu između 1992. i 2017. godine, nedvosmisleno svjedoči kako je zagrebački Napredak u proteklih 25. godina nastavio stoljetnu tradiciju te da se u Napretku radi dragovoljno i volonterski na ideji i poslanju čovjekoljublja i domoljublja. Knjiga u svom dodatku donosi izbor dokumenata iz arhive HKD Napredak-Zagreb od 1992. do 2017., a u kazalu osoba i naselja, na kraju knjige, nalazi se više od 2000 imena koja su u proteklih 25 godina sudjelovala u različitim aktivnostima zagrebačkog Napretka. Na tom popisu nalaze se akademici, kardinali, sveučilišni profesori, znanstvenici, biskupi, veleposlanici, književnici, pjesnici, glumci, glazbenici, slikari, svećenici, političari, novinari, ugledni poduzetnici te brojni drugi.