PREMUŽIĆEVA STAZA

Dragi članovi HKD Napredak Zagreb, prijatelji planina i ljubitelji prirode, naše planinarsko društvo Napredak-Zagreb u ovoj korona krizi i  dalje je aktivno. Ovo nam je jubilarni 20. izlet u ovoj 2020. godini. S obzirom da nam je uskraćeno putovanje po svijetu orijentirali smo se isključivo na naše planine.

Protekli vikend 19. i 20. rujna ostvarili smo jedan lijepi “MALI” pothvat. Propješačili smo Premužićevu stazu na Velebitu od Zavižana do Stupačinova i dalje do Baških Oštarija u dužini od 60 kilometara i 210 metara. Prvi dan smo propješačili 16 kilometara od Zavižana do Velikog Alana, a drugi dan je bio posebno zahtjevan, od Velikog Alana do Baških Oštarija, u dužini od 44 kilometra i 210metara. Podjeljeni smo bili u dvije grupe, ukupno 39 planinara i svi smo uspješno došli do zadanog cilja.

Za one koji žele znati nešto više o Premužićevoj stazi evo nekoliko podataka :
Ante Premužić je osmislio stazu i zajedno s ljudima iz velebitske Podgore je gradio od 1930. do 1933. godine. Staza je savršeno osmišljena i građena bez mehanizacije i betona, isključivo golim rukama. Ona predstavlja vrhunsko graditeljsko umijeće slaganja kamena što su ga generacijama razvijali seljani iz sela podvelebitskog kraja. Staza je zapravo planinarski put, koji prolazi vršnim dilelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš, staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj. Odlično je obilježena, ugodna za pješačenje, bez velikih uspona, te je primjerena planinarima pa i onih nešto manje tjelesne spremnosti. Visinska razlika između najviše i  najniže točke u cijeloj njezinoj dužini je oko 700 metara. Najviša točka je na 1620 metara smještena u sjevernom dijelu, a najniža je na 920 metara u srednjem dijelu Nacionalnog parka Velebit.

Naše putošestvije završile su u Baškim Oštarijama u restoranu uz jelo i hladno Velebitsko pivo. Kako smo se proveli i koje sve prekrasne pejzaže vidjeli možete pogledati na preko 150 fotografija koje se nalaze na našoj planinarskoj stranici.
http://www.pdnapredak.hr/index.php/78-izleti/403-premuziceva-staza-od-zavizana-do-b-ostarija-rujan-2020

https://photos.google.com/share/AF1QipMNL_JH1DigGt13m5MISmPnblL8qQaCt54hnGX-urD20mbiixo2WFTyv_5w3qCaEQ?key=dFhZOV94dEhQbGZiYkMzMkFfNEhGcWplWmZLNjR3

                                                 Franko Čuvalo predsjednik planinarskog društva

Ivica Kisić dopresjednik HKD Napredak Zagreb (desno)
Franko Čuvalo predsjednik planinarskog društva