Priopćenje HKD Napredak Zagreb

Uprava HKD Napredak Zagreb  informira javnost kako predstojeći događaj u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, a riječ je o promociji knjige “Izdaja Bosne” autora Stjepana Kljuića, bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH, nije u našoj organizaciji.

Želimo naglasiti i kako ne dijelimo ranije izrečena mišljenja  i stavove samog autora, a za koje pretpostavljamo da će u nekom obliku, ponovno biti izrečeni i na zagrebačkom predstavljanju knjige na kojem sudjeluju prof. dr. sc. Ivo Banac i Zlatko Topčić.

Jedna od tih izjava gospodina Kljuića, je i ta kako je Zagreb, između ostalog, “krvnik Hrvata u BiH”.

Pozdravljamo konstruktivne rasprave i dijalog o položaju i pravima Hrvata u BiH, i Bosni i Hercegovini uopće, no, dužni smo istaknuti kako je službeni Zagreb u najdramatičnijim razdobljima i za BiH i za Hrvate, ali i ostale konstitutivne narode i građane te zemlje, kao i danas, bio i ostao isključivo prijatelj i partner, a ne “krvnik”. 

O tome, u ovom konkretnom slučaju, svjedoči i činjenica da će se knjiga gospodina Kljuića takvog sadržaja predstaviti i u samom središtu Zagreba, što dovoljno govori o slobodi govora  i uopće. Takvom razinom i oblicima sloboda, glavni gradovi naših susjednih zemalja, nažalost, još se uvijek ne mogu pohvaliti.

Ističemo kako Napretkov kulturni centar, ne bi trebao biti mjesto za politikantske predstave za javnost, a čiji su ciljevi  dnevnopolitički senzacionalizam i besprizorno izvrtanje povijesnih činjenica.

Uvjereni smo kako će Središnja uprava HKD Napredak Sarajevo na čelu s predsjednikom Nikolom Čičom,  donijeti nove poglede, vizije, projekte, te da ćemo u našem sveukupnom djelovanju baviti sadašnjošću, odnosno, skrbiti  za našu zajedničku budućnost, kako Hrvata u BiH, tako i BiH i njenog sveukupnog društva i njegovih sastavnica.