Sto godina od tiskanja knjige “Ex Ponto” (1918. – 2018.)

Budući da uskoro dolazi rođendan književnika nobelovaca Ive Andrića (9. 10. 1892.) ovom prigodom podsjećamo da je prije sto godina tiskana njegova prva knjiga “Ex Ponto” (pjesme u prozi) . Prvo izdanje ove knjige od 108 str. tiskao je Hrvatski štamparski zavod Zagreb u nakladi Književnog juga u Zagrebu. Predgovor Razgovor s dušom napisao je Niko Bartulović, a naslovni list (omot) izradio je Ljubo Babić.
Opaska:  Sto dvadeset i pet prvih primjeraka ove knjige štampano je u naročitoj opremi izvan prodaje. Ovaj je primjerak štampan za g………….. zatim slijedi vlastoručni potpis U Zagrebu 1918 Ivo Andrić

Drugo izdanje “Ex Ponto”  na ćirilici tiskano je 1920. godine u štampariji Sv. Sava u Beogradu u nakladi S. B. Cvijanović Beograd.

Pravo i drugo izdanje knjige “Ex Ponto” mogu se vidjeti u vrlo vrijednoj zbirci knjiga u Kutku nobelovca Ive Andrića u Napretkovoj zagradi u Zagrebu Bogovićeva 1. Ovdje svakako treba napomenuti da je književnik nobelovac Ivo Andrić bio stipendist Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Iz zbirke Kutak nobelovca Ive Andrića