Stogodišnja navala Zapada na Rusiju izazvala veliko zanimanje znanstvenika

AUTOR Vecernji.hr 14. 05. 2019.

Sve očitiji zaokret Rusije, afričkih i europskih zemalja prema kineskom gospodarstvu te udaljavanje od SAD-a kao druge svjetske ekonomske sile, ponovno je izazvalo rasprave na području politike, geopolitike i gospodarstva

Pokušaji zapadne civilizacije da utječe na Rusiju i stvaranje svjetske hegemonije kapitala još su se jednom nametnuli kao jedna od zanimljivijih tema znanstvene i stručne javnosti. Tribinu o temi „Stoljetna navala Zapada na Rusiju“, na kojoj je predavanje održao mr. sc. Zdravko Mršić, organiziralo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak-Zagreb, sekcija Kluba znanstvenika. Tribina je održana u prostorijama Tribine grada Zagreba, na adresi Kaptol 27. Moderator tribine je bio dr. sc. Tomislav Dubravac, voditelj Kluba znanstvenika.

U svom je uvodnom govoru istaknuo zadovoljstvo što je od utemeljenja Kluba, 25. siječnja 2011. godine do sada organizirano 50 tribina sa sudjelovanjem 89 vrsnih predavača od akademika do prof., dr. sc i drugih.

“Činjenica je kako su kompetentni, argumentirani, znanstveno i empirijski potaknuti razgovori o aktualnim temama, lokalno i globalno, neophodni. Klub znanstvenika HKD Napredak-Zagreb potvrdio je opravdanost svog postojanja, kako se prava stvar dogodila na pravome mjestu, kao i činjenicu da ustrajemo i javnosti ponudimo odgovore koji se svih nas tiču, ali je, nažalost premalo onih koji su u stanju čuti i reagirati na adekvatan, proaktivan način. Aktivnost HKD Napredak-Zagreb, kao kulturne institucije akademskog profila, nestranačke, nepolitičke i neideološke Udruge, kao i aktivnosti Kluba znanstvenika, temeljene na činjenicama, znanstveno-analitičkim analizama, otklonjene od politika, ideologija, otvoreno, neovisno i slobodumno, nastavljaju sa radom”, istaknuo je dr. Dubravac.

Sve očitiji zaokret Rusije, afričkih i europskih zemalja prema kineskom gospodarstvu te udaljavanje od SAD-a kao druge svjetske ekonomske sile, ponovno je izazvalo rasprave na području politike, geopolitike i gospodarstva. Potaknut promjenama u odnosu Rusija-SAD i s ciljem poticanja argumentirane rasprave o političkim i društvenim pitanjima, HKD Napredak-Zagreb je svoju 50. jubilarnu tribinu posvetio stoljetnom utjecaju Zapada na Rusiju, od Prvog svjetskog rata do danas, te njezinom otporu svjetskom kapitalističkom sustavu na čelu sa Sjedinjenim Državama.

“U globalnoj vrsti nema mjesta ničijoj i nikakvoj hegemoniji. Amerika kao najjača sila svijeta potratila je cijelo stoljeće na uspostavu izlišne hegemonije kapitala. Ulazak Donalda Trumpa u Bijelu kuću posljedica je propadanja SAD, koje su dopustile da kapital instrumentalizira njihovu politiku i geopolitiku, a Rusija se pokazala ne samo crvenom krpom, nego i tvrdim orahom za Zapad”, istaknuo je na tribini Napretka mr. sc. Zdravko Mršić, prvi hrvatski ministar vanjskih poslova i prvi direktor Agencije za restrukturiranje i razvoj RH.

HKD Napredak je jedna od najdugovječnijih udruga bosanskohercegovačkih Hrvata koja okuplja članstvo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji, Crnoj Gori, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Funkciju predsjednika zagrebačkog Napretka obnaša mag. art., Miljenko Puljić, nekadašnji ravnatelj Zagrebačke filharmonije, a današnji direktor marketinga Kazališta Komedija te savjetnik za kulturne programe na Edward Bernays University Collegeu u Zagrebu. Dužnost je preuzeo 21. svibnja 2018. godine od tadašnjeg predsjednika dr. sc. Tomislava Dubravca.

Napredak je utemeljen 1902. godine s ciljem promicanja nacionalnih, kulturnih, prosvjetnih i duhovnih vrijednosti. Tijekom 117 godina opismenio je više od 100.000 ljudi i stipendirao gotovo 20.000 učenika i studenata. Među najpoznatijim stipendistima Društva su nobelovci Vladimir Prelog i Ivo Andrić, akademici Ivo Padovan i Ivo Frangeš te književnik Nikola Šop i brojne druge ugledne osobe.

https://m.vecernji.hr/vijesti/stogodisnja-navala-zapada-na-rusiju-izazvala-veliko-zanimanje-znanstvenika-1319200