VINKOVCI – PREDSTAVLJENA KNJIGA: „DJELOVANJE HRVATSKOG KULTURNOG DRUŠTVA NAPREDAK U ZAGREBU IZMEĐU 1992. I 2017.“

Na poziv Matice hrvatska, ogranak Vinkovci i Hrvatske matice iseljenika, podružnica Vukovar, u Vinkovcima je 8. studenog 2019. godine predstavljena knjiga: „Djelovanje Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu između 1992. i 2017.“. Nakon uvodnog pozdrava predsjednika Matice hrvatska, ogranak Vinkovci g. Dražena Švagelja i voditelja Hrvatske matice iseljenika, podružnice Vukovar g. Silvia Jergovića knjigu su predstavili predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak-Zagreb mag. art. Miljenko Puljić, dopredsjednici prof. dr. sc. Ivica Kisić i dr. sc. Tomislav Dubravac.

Na predstavljanju knjige, između ostaloga je naglašeno koliko je  Napredak činio i učinio na očuvanju i afirmaciji hrvatske kulture i hrvatskoga nacionalnog identiteta, pri tome ne zanemarujući druge i drukčije, na stipendiranja mladih, na povezivanju Hrvata u BiH, u Hrvatskoj i u svijetu, na univerzalnim vrijednostima zajedničkog dobra…Istaknute su najznačajnije aktivnosti koje je zagrebački Napredak ostvario u posljednjih četvrt stoljeća, koje su kronološki pobrojane te navedeni mnogi zaslužnici: akademici, kardinali, sveučilišni profesori, znanstvenici, biskupi, veleposlanici, književnici, pjesnici, glumci, glazbenici, slikari, svećenici, političari, novinari, ugledni poduzetnici itd. Svi oni odreda su „bona fide“ promicali temeljnje ciljeve i misiju Napretka. Svojevrsni memento tim osobama publika je mogla popratiti na slajdovima.

HKD  NAPREDAK Zagreb će i dalje raditi na promicanju i očuvanju vrijednosti hrvatskoga identiteta i hrvatske kulture i umjetnosti koja nas, da parafaziramo velikog pjesnika Cesarića, „vraća u sebe same, obnavlja smisao i vjeru u ono što radimo, ona je najčudesniji dokaz da nismo sami i izgubljeni, i da smo na pravom putu prema čovjeku“. Na koncu je obostrano izraženo zadovoljstvo prošlom i budućom suradnjom između naših institucija.